Skip to main content

Novosti iz Ministarstva


24.05.2024

Zdravstveni savjet Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo 22. 05. 2024. godine održao je redovnu sjednicu zajedno sa Seadom Sefićem, predsjednikom Udruženja oboljelih od karcinoma prostate FBiH. Tom prilikom je predstavljen rad Udruženja, a razgovaralo se i o važnosti širenja svjesnosti i prevencije bolesti koje su dominantne kod muške populacije. Među prisutnima na sastanku naglašena je važnost blagovremenog informisanja, a tiče se ranog otkrivanja karcinoma prostate u fazi u kojoj je ta bolest u potpunosti izlječiva, sa fokusom na značaj redovnih dijagnostiških pregleda.

14.05.2024

Sastanku su prisustvovali ministar zdravstva KS Enis Hasanović, prof.dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš", prim.doc.dr. Alen Pilav, v.d. direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, te dr. Milan Mioković, v.d. direktora JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo sa svojim saradnicima.

Naglašavamo da se sve dosadašnje odluke ovih sastanaka poštuju i predstavljaju veliki napredak u međusobnoj saradnji ustanova - uputnice za onkološke pacijente, medjusobno upućivanje pacijenata i sl.

Koordinacioni tim na dnevnoj bazi komunicira i otklanja poteškoće na koje nailazi. Nastavljaju se i redovni sastanci u istom sastavu u narednom periodu.

Ovaj put, zaključci su slijedeći:

09.05.2024

Karcinom kože je jedan od najagresivnijijh karcinoma u humanoj patologiji, ali uz pravovremenu dijagnostiku, jednostavno se i liječi.

Ako se ne prepozna u ranoj fazi brzo dolazi do metastaza po cijelom organizmu. Zbog toga su redovni pregledi kod dermatovenerologa ključni za potpunu sliku promjena na koži.U okviru ovogodišnje javno zdravstvene i humanitarne kampanje Euromelanoma, u mjesecu maju i junu će se u 26 gradova u BiH, te u 48 javnih i privatnih zdravstvenih ustanova, obavljati besplatni pregledi madeža i lezija sumnjivih na karcinom.

🔻 U Sarajevu će grupa dermatologa obavljati besplatne preglede na slijedećim lokacijama:

25.04.2024

Doktori medicine koji utvrđuju vrijeme i uzrok smrti osoba umrlih izvan zdravstvenih ustanova na području Kantona Sarajevo imat će pravo na naknadu u neto iznosu od 45 KM po jednom izvršenom pregledu umrle osobe, što je povećanje za navedenu uslugu od 50%.

Aneks ugovora o finansiranju usluga utvrđivanja vremena i uzroka smrti osoba umrlih izvan zdravstvenih ustanova na području KS potpisali su danas ministar zdravstva KS Enis Hasanović, v.d. direktora JU Dom zdravlja KS Milan Mioković i direktorica JU Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS Jasna Husejinbegović-Musić.

22.04.2024

Tokom posjete Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, ministar zdravstva Kantona Sarajevo Enis Hasanović obišao Kliniku za radiologiju gdje su smješteni novi aparati za potrebe ove klinike.

Nabavkom linearnih akceleratora za zračenje i 3T MRI Vantage Galan koji spada u dijagnostičke aparate omogućen je izvrstan radioterapijski tretman za pacijente iz BiH u rangu sa tretmanima vrhunskih radioterapijskih centara u svijetu!

 Na 3T MRI aparatu se dijagnosticiraju najteža maligna oboljenja, ali i druge bolesti, a napredne radioterapijske tehnike omogućavaju da pacijenti dobiju potpunu uslugu i pouzdanu sliku neophodnu za pravilnu dijagnostiku, sa skraćenim vremenom pregleda, što je pogodno i za klaustrofobične pacijente.

18.04.2024

Na radnom sastanku ministra Enisa Hasanovića sa specijalistima i subspecijalistima Sarajevskih zdravstvenih ustanova nakon razgovora i diskusije o tekućim izazovima sa kojima se susreću  uposlenici u zdravstvenom sistemu i pacijenti dogovoreni su koraci u cilju poboljšanja usluga na svim nivoima zdravstvene zaštite. 

U cilju kvalitetnije komunikacije između pacijenata i ljekara, među prisutnima je usaglašeno slijedeće: 

03.04.2024
Podižemo svjesnost kod muške populacije mladih o raku testisa.
Rak testisa, iako mnogo rjeđi od drugih vrsta uroloških karcinoma, pogađa muškarce mlađe od 35 godina!
14.03.2024
Nakon dugogodišnje prakse plaćanja participacije, inicijativa o njenom ukidanju na sve usluge koje se plaćaju na svim nivoima zdravstvene zaštite u KS, kao i pratećih administrativnih procedura i postupaka za građane konačno je usvojena!
13.03.2024
Održan drugi radni sastanak ministra zdravstva Kantona Sarajevo Enisa Hasanovića sa direktorima najvećih zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo.
Sastanku su prisustvovali prim. dr. Alen Pilav, v. d. direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, dr. med.