Skip to main content

Obavještenja


22.05.2024

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo zaprimilo je Inicijativu predsjednice javno zdravstvene kampanje Euromelanoma u BiH, prim.mr.sci.dr. Hane Helppikangas Hunara, spec.dermatovenerologa za donošenje zakonske legislative kojom se zabranjuje korištenje solarijuma osobama mlađim od 18. godina. 

13.05.2024

U okviru kampanje „Euromelanoma 2024“ ljekari Klinike za kožne i venerične bolesti KCUS, 23. maja 2024. godine besplatno će pregledati građane uz prethodnu najavu u Kabinetu za dermoskopiju.

Pacijenti koji su zainteresirani za pregled kože trebaju se javiti radnim danima na kontakt telefon (033 298-373) u periodu od 14 do 15 sati.

25.04.2024

U sklopu obilježavanja Evropske sedmice imunizacije, J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo će održati promotivno-edukativne radionice u 6 srednjih škola u Kantonu Sarajevo na temu „Imunizacija protiv HPV-a“. Škole koje će učestvovati u ovim aktivnostima su: JU Srednja medicinska škola Jezero, JU Srednja medicinska škola Sarajevo, KŠC – Srednja medicinska škola, JU Peta Gimnazija, JU Srednja ekonomska škola i JU Četvrta Gimnazija.

Cilj ove aktivnosti je pružiti mogućnost zaštite zdravlja mladima koji se do sada nisu vakcinisali i u konačnici pružiti im priliku za zdraviju budućnost. U sklopu ove aktivnosti je pripremljen prigodni promotivno-edukativni materijal.

24.04.2024
28.03.2024

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo sa zadovoljstvom obavještava sve trudnice u Kantonu Sarajevo da od danas 28. marta 2024. godine na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" trudnice s navršenih 38 sedmica trudnoće s jednom, tzv. velikom uputnicom, mogu uraditi sve potrebne kontrole - ultrazvuk, ctg i sl. po procjeni ljekara s odjela, bez potrebe za više uputnica za svaki pregled pojedinačno. 
 

Ova uputnica se odnosi i na preglede i na porod što će budućim mamama olakšati zdravstvene usluge u posljednjoj fazi njihove trudnoće.