Skip to main content

Novosti iz Vlade


07.12.2023

Povodom praznika slobode i svjetlosti – Hanuke, čelnici Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo, zajedno sa zastupnicima i ministrima, uputili su čestitku svim pripadnicima Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini. U čestitki se navodi da nas Hanuka podsjeća na važnost svjetlosti, nade i zajedništva, vrijednosti koje su ključne za jačanje veza među ljudima.

06.12.2023

U organizaciji Odjeljenja za nauku, nastavu i poboljšanje kvaliteta Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ i Centra za nastavnu i naučnoistraživačku djelatnost Doma zdravlja Kantona Sarajevo, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva KS, danas je u Općoj bolnici održan multidisciplinarni stručni skup o temi „Pneumokokna bolest i imunizacija protiv pneumokokne bolesti“.

Učesnike Simpozija pozdravili su ministar zdravstva KS Enis Hasanović, direktor Opće bolnice Ismet Gavrankapetanović, generalni direktor Doma zdravlja KS Abel Baltić, te u ime Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Aida Ramić.

06.12.2023

Protokol o radu i saradnji Koordinacionog tijela na prevenciji, zaštiti i borbi protiv nasilja u porodici u Kantonu Sarajevo danas u potpisali ministri u Vladi KS iz resora socijalne politike, unutrašnjih poslova, zdravstva, pravde, odgoja i obrazovanja i visokog obrazovanja: Enda Pavić Pečenković, Admir Katica, Enis Hasanović, Darja Softić Kadenić, Naida Hota-Muminović i Adna Mesihović. 

Protokol su potpisali i glavna kantonalna tužiteljica Sabina Sarajlija, izvršna direktorica Fondacije lokalne demokratije Jasmina Mujezinović i predsjednik Koordinacionog odbora udruženja osoba sa invaliditetom u Kantonu Sarajevo Fikret Zuko.

04.12.2023

Danas je na Univerzitetu Sarajevo School of Science and Technology zvanično otvoren "SSST Innovation Week", inovacijska sedmica organizirana u okviru Projekta "its4Health Digital", koji se realizira u saradnji sa Evropskom Unijom i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

Fokus ovog projekta je upotreba modernih tehnologija u dijagnosticiranju malignih bolesti, te digitalna transformacija zdravstva u Bosni i Hercegovini. Tema današnje, prve panel diskusije, koju je ministar zdravstva Kantona Sarajevo Enis Hasanović imao priliku otvoriti, bila je upotreba inovativne tehnologije u detekciji i liječenju karcinoma dojke.

01.12.2023

Na sastanku ministra zdravstva Kantona Sarajevo Enisa Hasanovića s ministrom za boračka pitanja Omerom Osmanovićem, direktorom Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo Ismetom Gavrankapetanovićem i direktoricom JU Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo Almom Bungur razmatrana su pitanja vezana za korištenje prostora bivšeg Armijskog medicinskog centra u Općoj bolnici.

Navedeni objekt je u vlasništvu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i ustupljen je na korištenje Zavodu za javno zdravstvo KS u periodu hitnih javnozdravstvenih događaja u pandemiji.

01.12.2023

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Enis Hasanović danas se sastao s vršiteljem dužnosti generalnog direktora Alenom Pilavom, u svojoj prvoj posjeti Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

U okviru ove posjete, ministar je razgovarao s v.d. generalnim direktorom Pilavom o temama i izazovima s kojima se Klinički centar Univerziteta u Sarajevu suočava.

Bilo je riječi i o pitanjima unapređenja infrastrukture, poboljšanja kvalitete zdravstvenih usluga, te o važnosti pružanja podrške medicinskom kadru, kako bi se osiguralo kontinuirano pružanje vrhunske zdravstvene njege pacijentima.

29.11.2023

Danas je održan sastanak predstavnika vlasti u Kantonu Sarajevo s predstavnicima više udruženja oboljelih od malignih bolesti, te Udruženja osoba oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti „Snaga”.

28.11.2023

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo mr.med.sci.dr. Enis Hasanović posjetio je danas Javnu ustanovu Dom zdravlja KS.

Teme sastanka sa generalnim direktorom ove ustanove doc.dr. Abelom Baltićem su bile analiza dosadašnjih i planiranje budućih aktivnosti u Službi unapređenja primarne zdravstvene zaštite, sanacija deficita i kontinuirano zanavljanje medicinskog kadra, te specijalizacije i edukacije zdravstvenih profesionalaca.

"Dom zdravlja je prva zdravstvena ustanova koju sam službeno posjetio nakon preuzimanja mandata. Smatram ovu ustanovu prioritetom djelovanja i saradnje u cilju progresa društva”, istakao je ministar Hasanović.

24.11.2023

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić, njegovi zamjenici Jelena Pekić, Danijela Kristić i Vibor Handžić, premijer Nihad Uk, ministri i skupštinski zastupnici uputili su čestitku građanima povodom  25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

23.11.2023

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Muamer Kosovac jučer je razgovarao s predstavnicima Društva psorijatičara Federacije Bosne i Hercegovine o uvođenju biološke terapije za osobe oboljele od psorijaze u Kantonu Sarajevo. 

Najavio je da će Zavod, u saradnji s nadležnim institucijama, od sljedeće godine uspostaviti protokol o realizaciji programa biološke terapije za liječenje oboljelih od umjerenog do teškog oblika psorijaze u Kantonu Sarajevo. 

Riječ je o zajedničkim aktivnostima Zavoda sa zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo i Ministarstvom zdravstva Kantona Sarajevo kojima će se omogućiti liječenje ovom terapijom.