Skip to main content

ZDRAVSTVENI SAVJET - 20. MART - SVJETSKI DAN ORALNOG ZDRAVLJA

Submitted by muris.muratovic on 19, Mar 2024

Svjetski dan oralnog zdravlja (engl. World Oral Health Day, WOHD) obilježava se svake godine 20. marta na inicijativu Svjetske udruge dentalne medicine FDI s ciljem razvijanja svijesti o važnosti brige o oralnom zdravlju kao sastavnom dijelu općeg zdravlja, te važnom faktoru ukupne kvalitete života. Ovog datuma u fokusu je slijedeće: djeca bi trebala imati 20 mliječnih zubi, starije osobe moraju imati ukupno 20 prirodnih zubi na kraju svog života da bi se smatrali zdravima, a zdrave odrasle osobe 32 zuba i nijedan zubni karijes.


Negativan uticaj lošeg oralnog zdravlja na pojedinca u društvenoj zajednici 

Oralne bolesti sve češće predstavljaju veliki zdravstveni problem i negativno utječu na kvalitetu života jer uzrokuju bol, otežano hranjenje, socijalnu izolaciju, te gubitak samopouzdanja, a često su povezani s drugim ozbiljnim zdravstvenim problemima. U svrhu očuvanja oralnog zdravlja izuzetno je važno redovito i pravilno održavanje higijene usne šupljine, te pravovremeni pregledi u ordinacijama dentalne medicine, jer se većina stanja oralnog zdravlja može spriječiti i liječiti u ranoj fazi.


Slogan i uloga svjetskog dana oralnog zdravlja

Svjetski dan oralnog zdravlja se u cijelom svijetu, pa tako i u BiH obilježava pod sloganom “Budi ponosan na svoja usta” (engl. Be Proud of Your mouth). Brigom o oralnom zdravlju moguće je postići sretan i lijep osmijeh za cijeli život, jer je oralno zdravlje važan dio općeg zdravlja, bez obzira na godine.

 

Prepoznavanje oboljenja usne šupljine i njihova prevencija

Najčešće oralne bolesti su: zubni karijes, paradontalne bolesti i karcinomi usana i usne šupljine. Unatoč tome što se u velikoj mjeri mogu spriječiti, prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, više od 3,5 milijarde ljudi pati od oralnih bolesti, te ove bolesti spadaju među najrasprostranjenije nezarazne bolesti u svijetu. 

HPV -  iako se malo spominje, ima važnu ulogu u nastanku promjena na sluznici usne šupljine i jezika i ukoliko se ne prepoznaju i ne liječe na vrijeme, dovode do sigurnog razvoja karcinoma. 

Imajući u vidu činjenicu da su oralne bolesti uzrokovane lošom oralnom higijenom, konzumacijom šećera, uživanjem duhana i alkohola, te da su ovi faktori rizika zajednički za sve hronične nezarazne bolesti, oni čine osnovu za formiranje integrisanih strategija za prevenciju i kontrolu hroničnih nezaraznih bolesti.

Izuzetno je važan pregled usne šupljine kod spolno aktivnih osoba, posebno onih koji često mijenjaju partnere, u cilju prevencije i ranog otkrivanja HPV-a na sluznici usne šupljine.

 

Ključni faktori očuvanja oralnog zdravlja

U svrhu očuvanja oralnog zdravlja potrebna je redovita i pravilna oralna higijena, edukacija i briga za oralno zdravlje, edukacija o pravilnoj prehrani, štetnim navikama (npr. pušenje, alkohol, droge, slatka i gazirana pića), redoviti pregledi svih dobnih skupina, posebno djece s ciljem ranog otkrivanja karijesa, te primjene sredstava za prevenciju karijesa poput gelova na bazi floura i slično.  

Vrsta aktuelnosti
Izdvojeno
Objavi na
Ministarstvo
Slika