Skip to main content

UKINUTE PARTICIPACIJE GRAĐANA NA SVE ZDRAVSTVENE USLUGE U KANTONU SARAJEVO

Submitted by muris.muratovic on 14, Mar 2024
Nakon dugogodišnje prakse plaćanja participacije, inicijativa o njenom ukidanju na sve usluge koje se plaćaju na svim nivoima zdravstvene zaštite u KS, kao i pratećih administrativnih procedura i postupaka za građane konačno je usvojena!
“Cilj nam je na ovaj način rasteretiti naše sugrađane i dijelomično pomoći u današnjoj teškoj ekonomskoj situaciji. Ovo je revolucionaran korak, shodno tome očekujemo poboljšanje u zdravstvenoj zaštiti smanjenjem finansijskog tereta za građane”, istakao je ministar zdravstva KS Enis Hasanović.
 
Donošenjem ove odluke, građani će se osloboditi od plaćanja za sve dijagnostičke usluge, među kojima su magnetna rezonanca, CT, RTG, angiografija, irigografija, elektromiografija, elektroencefalografija i druge. Ukinut će se i izdvajanje novca od pacijenata za sve kliničke preglede, tretmane, analize, kontrole, kao i za zahvate za koje osiguranici izdvajaju i do 200 KM.
Predviđeno je, između ostalog, i ukidanje participacije za boravak majke pratilje uz dijete starije od godinu dana, kao i ukidanje participacije za liječenje i rehabilitaciju u specijalističkim zdravstvenim ustanovama, bolničko liječenje, te za lijekove, pomoćni i sanitetski materijal i brojne druge usluge.
Značajno je naglasiti da će se donošenjem i primjenom ove odluke ukinuti i dugi redovi na blagajnama Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš”, te nepotrebno stajanje u redu pacijenata ili njihovih najbližih srodnika kako bi samo dobili povratnu informaciju da neku od zdravstvenih usluga ne trebaju plaćati.
Vrsta aktuelnosti
Novosti
Objavi na
Ministarstvo
Slika