Skip to main content

OD SADA BEZ UPUTNICA ZA PACIJENTE KCUS-a I OPĆE BOLNICE "PRIM.DR.ABDULAH NAKAŠ"

Submitted by muris.muratovic on 13, Feb 2024

Od danas bez uputnica za pacijente koji prelaze iz jedne u drugu kliniku na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu ili se upućuju iz Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš na KCUS! 

➡️Održan prvi radni sastanak ministra Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo Enis Hasanovic sa  direktorima najvećih zdravstvenih ustanova u Sarajevu - v.d. dir. Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, prim. dr. Alenom Pilavom, dir. Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš' prof. dr. Ismetom Gavrankapetanovićem, dir. JU Doma zdravlja KS, Abelom Baltićem, te predsjednikom Ljekarske komore KS, dr. Rifatom Riadom Zaidom. 

Razgovaralo se na temu međusobne koordinacije rada ustanova i pripreme boljeg funkcioniranja u sistemu e - uputnica ( elektronskog naručivanja )

📍 Sastanci će se ubuduće održavati svakog drugog ponedjeljka u mjesecu! 

✅Doneseni su zaključci kako bi se što prije krenulo u realizaciju i implementaciju projedloga za reorganizaciju u zdravstvu: 

✔️Formiran je Odbor za hitnu koordinaciju i komunikaciju sastavljen od pomoćnika ministra i pomoćnika direktora čiji je zadatak koordiniranje svih aktivnosti koje su dogovorene na sastanku- komunikacija između ustanova, sa akcentom na međusobno upućivanje pacijenata. 

Zadatak Odbora je da do narednog sastanka pripremi konkretne prijedloge o unapređenju funkcioniranja zdravstvenog sistema.

✔️Komisijama je naloženo da u narednom periodu dostave idejne projekte rješavanja zajedničkih problema sa ciljem kvalitetnije komunikacije među ustanovama, te da se olakša tzv. "put pacijenta". 

✔️Nema potrebe za uputnicama iz ambulanti porodične medicine kako je do sada bio slučaj.

Bez uputnice kada se prelazi sa klinike na kliniku unutar KCUS-a, ili iz Opće bolnice na KCUS. 

✔️Onkološki pacijenti će imati jednu uputnicu za kompletan proces liječenja i akutni tretman. 


 

Vrsta aktuelnosti
Novosti
Objavi na
Ministarstvo
Slika