Skip to main content

ODRŽAN SASTANAK ZBOG SLUČAJEVA SUSPEKTNIH NA MORBILE: NEMA MJESTA ZA PANIKU, PRIORITET JE SPRIJEČITI ŠIRENJE I VAKCINISATI ŠTO VIŠE DJECE

Submitted by enis.rasidovic on 23, Jan 2024

Sarajevo, 22.01.2024. godine  

Održan sastanak zbog slučajeva suspektnih na morbile: Nema mjesta za paniku, prioritet je spriječiti širenje i vakcinisati što više djece

 Zbog pojave slučajeva suspektnih na morbile, Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, u dogovoru s Ministarstvom zdravstva KS, organizirao je danas sastanak s predstavnicima Doma zdravlja KS, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS, Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. 

 Sastanku je prisustvovao i ministar zdravstva KS Enis Hasanović, koji je naveo da je cilj sastanka s kolegama iz zdravstvenih ustanova praćenje situacije i proaktivno djelovanje, kako bi se s postojećim kapacitetima reagiralo na najbolji mogući način. 

 „Nismo proglasili epidemiju morbila, nemamo još ni jedan potvrđen slučaj. U toku su analize četiri-pet uzoraka djece koja su suspektna i vjerovatno se radi o morbilama, ali čekamo potvrdu rezultata. Imamo slučaj većeg broja djece iz vrtića Vrtuljak, gdje imamo veći broj djece sa simptomima, koji su se javili jučer popodne, sinoć i jutros. Pratimo tu situaciju i dogovorili smo da masovno probamo provesti vakcinaciju, koja nažalost, do sada nije provedena. To je uzrok, početak i kraj svih problema. Vakcinacija protiv morbila je trebala biti provedena, i zato što nije ovo nam se dešava već treći put u zadnjih desetak godina“, izjavio je nakon sastanka ministar Hasanović. 

 Govoreći o scenariju u slučaju epidemije, ministar Hasanović je potcrtao da Ministarstvo može odgovoriti tom zadatku, unatoč nedovoljnim resursima. 

 „Odavno imamo deficit pedijatara, i bez ovoga oni su preopterećeni, ali ćemo u tom slučaju uključiti specijalizante, ljekare koji rade u školskoj medicini, Pedijatrijski odjel Opće bolnice, Infektivnu klinku KCUS-a, Hitnu pomoć... sve što bude trebalo“, naveo je ministar Hasanović, koji je naglasio da je prioritet spriječiti širenje bolesti i vakcinisati što više djece.  

Upitan za savjet roditeljima koji sumnjaju na pojavu ove bolesti kod djece, ministar je objasnio da 80 posto slučajeva bolest bude s lakšom ili umjerenom kliničkom slikom, odnosno visokim temperaturama, bez drugih posljedica, te da naprije kući djeci treba pokušati sniziti temperaturu. 

 U slučaju da je potrebna ljekarska pomoć, kako je naveo ministar, djecu treba odvesti pedijatru, gdje će dobiti jasne upute i terapije, odnosno gdje će djeca biti dalje upućena na hospitalizaciju, ako se radi o težim kliničkim slikama, kakvih je u prosjeku oko 20 posto. Naveo je i da, osim prvih 10-15 slučajeva, neće biti masovnog testiranja, s obzirom da simptomi, poput osipa, jasno ukazuju na morbile. 

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Alma Bungur nakon sastanka je objasnila da nema mjesta za paniku. 

„Treba slušati struku i njihove upute, vakcinisati djecu. Sada očekujemo povećan priliv djece za vakcinaciju, to se desilo i 2019. godine, kada smo imali epidemiju morbila“, navela je direktorica Bungur. 

 Kazala je da su vakcine sigurne, da prolaze kontrole, te da ih ima u dovoljnim količinama. Podsjetila je da se prva doza vakcine prima s navršenih godinu, a druga doza u šestoj godini. 

 „Na taj način stvara kolektivni imunitet“, zaključila je direktorica Bungur. 

Vrsta aktuelnosti
Novosti
Objavi na
Ministarstvo
Slika