Svjetski dan Multiple skleroze

Od 27. maja 2009.godine, prema inicijativi MSIF (Multiple Sclerosis International Federation) po prvi put u svijetu se obilježava Svjetski dan multiple skleroze, kao globalnom problemu sa ciljem pomoći u rješavanju problema oboljelih pravovremenim početkom liječenja odmah nakon što je bolest dijagnosticirana. Ranim početkom liječenja ostvaruju se najbolji rezultati za pacijenta.
Cilj održavanja Svjetskog dana multiple skleroze je povezivanje ljudi, grupa i organizacija u pokret na međunarodnom nivou sa sudjelovanjem u događajima i aktivnostima kako bi se podigla svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu, skupila sredstva koja će pomoći organizaciju svih aktivnosti pokreta i udruženja pacijenata te uputio poziv na veću suradnju u istraživanju multiple skleroze na međunarodnom nivou.
U svijetu postoji oko 2.000.000 ljudi koji boluju od multiple skleroze i s punim pravom možemo reći da se radi o globalnom problemu. Multipla skleroza najčešća je kronična demijelinizacijska bolest, većinom se pojavljuje u mlađih osoba između 20. i 40. godine života i uzrok bolesti nije poznat. Smatra se da multipla skleroza nastaje kao rezultat međudjelovanja genskih i faktora okoline, odnosno bolest nastaje kod osoba koje imaju nasljednu sklonost za bolest, ali i djelovanjem nekog vanjskog faktora.
Osobe koje boluju od multiple skleroze često se susreću s brojnim kliničkim simptomima koji smanjuju kvalitetan i normalan život oboljelih, kao što su pareza, plegija, spastičnost, trnci, ataksija, intencijski tremor, urgentna inkontinencija, konstipacija, retencija mokrenja, oštećenje seksualnih funkcija itd.

27.05.2014