Tradicionalnim prijemom u Kantonu Sarajevo, obilježen Međunarodni dan sestrinstva

           

Uloga medicinske sestre u njezi bolesnih ljudi je nezamjenjiva, ali neadekvatno  vrednovana, konstatovano je na današnjem, tradicionalnom prijemu za medicinske sestre i tehničare Katona Sarajevo u povodu „Međunarodnog dana sestrinstva“, koji je upriličio ministar zdravstva KS Mustafa Cuplov.

„Vi ste sastavni dio zdravstvenog sistema, a vaša uloga, nekad osporavana, a češće hvaljena, nezamjenjiva je i značajna, pa zahvaljujući tome Kanton Sarajevo je prema svim parametrima koji prate analizu zdravstvenog sistema lider u Federaciji Bosne i Hercegovine“, rekao je ministar Cuplov, čestitajući im njihov Dan. 

Na prijemu je, između ostalog, bilo riječi o statusu medicinske sestre u zdravstvu Kantona Sarajevo, zaštiti radnih mjesta medicinskih sestara koje rade na ugovoru o djelu, dodatnoj edukaciji kadrova, a kao poseban problem istaknut je nedakvatno plaćen noćni rad. Kako je rekao predsjednik Komore medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo Sead Džomba, u zdravstvenim institucijama Kantona Sarajevo trenutno radi oko 3.700 medicinskih sestara i tehničara, koji imaju prosječnu platu 600,00 KM. 

Međunarodni dan sestrinstva„Međunarodni dan sestrinstva“ prisutnima je čestitao i premijer KS Besim Mehmedić, a u ime predsjedavajućeg Skupštine KS Denisa Zvizdića, čestitku je prenijela šefica kabineta Aida Arap. Osim njih, prijemu su prisustvovali i predsjednica Nadzornog odbora Komore medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo Vasvija Taso, predsjednik Udruženja diplomiranih zdravstvenih radnika Federacije Bosne i Hercegovine Amer Ovčina, te predstavnici Ministarstva zdravstva KS.

„Međunarodni dan sestrinstva“ se obilježava na rođendan prve moderne bolničarke u historiji i humanitarne radnice Florance Nightingale, a tema ovogodišnjeg Dana medicinskih sestara je “Vodeća uloga sestre na području inovacija u procesu pružanja zdravstvene njege”.