3rd Turkish World Orthopaedics and Traumatology Congress

U Sarajevu će se od 8-12. Juna 2022 . godine održati “3rd Turkish World Orthopaedics and Traumatology Congress” u organizaciji “Bone and Joint Surgery Association” iz Turske  uz podršku Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Erzinđanu, Opće bolnice “Dr. Abdulah Nakaš” kao i Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo . Kongres je prvobitno bio zakazan za septembrar 2020. ali je  zbog pandemije COVID 19 odgođen. Prvi kongres je održan 2018. u Azerbejdžanu a drugi 2019. u Kazahstanu.

Podršku održavanju kongresa je izrazio rektor UNSA prof. dr. Rifat Škrijelj, još na prvom susretu sa organizatorima na čelu sa prof. dr. Vedat Šahinom predsjednikom “Bone and Joint Surgery Association”,   u Rektoratu UNSA 13.12.2019. god., istaknuvši da ovakvi naučni događaji pružaju mogućnost suradnje između akademskog osoblja, strukovnih organizacija i univerziteta. Na osnovu ugovora  o akademskoj  suradnji između  Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Erzinđanu, nastavno osoblje oba univerziteta aktivno učestvuju u pripremi i realizaciji ovog kongresa.

Experti iz Turske,  Bosne I Hercegovine,  Kazakhstana, Kyrgyzstana, Azerbejdžana i drugih euroazijskih i balkanskih zemalja svako u svojoj oblasti podijelit će svoja znanja i  iskustva iz područja traumatologije, artroplastike, dječje ortopedije, sportske traumatologije i artroskopije, bolesti kičme. Za sve zainteresirane, posebno studente medicine, predviđen je  kurs na temu “Aktuelni pristupi u liječenju žarišnih lezija hrskavica”.

Eksperte iz Bosne I Hercegovine predvodi  profesor Univerziteta u Sarajevu-Medicinski Fakuktet, direktor Opće bolnice prof. dr. Ismet Gavrankapetanović koji je i jedan od predsjedavajućih kongresa. Uz njega kao voditelji sesija, izlagači i recenzenti, učestvuju stručnjaci iz Opće bolnice, prof. dr. Mirza Biščević, Dr. Harun Đozić, Dr. Mahir Moro i drugi,  te sa Farmaceutskog fakulteta prof. dr. Fahir Bečić i  prof. dr. Hurija Džudžević-Čančar, iz odlasti farmakologije i  primjenjene hemije.

Rektori Univerziteta, dekani medicinskih fakulteta kao I voditelji zdravstvenih institucija, iz gostujućih zemalja, koji lično učestvuju u radu kongresa će takođe posjetiti Rektorat Univerziteta u Sarajevu, fakultete UNSA i zdravstvene ustanove u Sarajevu radi  uspostave I razvijanja međusobne suradnje.

Cilj ovog kongresa je ne samo naučna i stručna saradnja među institucijama i pojedincima iz svih zemalja učesnica,  već i uspostava i razvijanje trajnog prijateljstva među  kolegama i suradnicima. Ujedno ovo je i prilika da se posjeti Sarajevo i Bosna i Hercegovina, grad i zemlja jedinstvene povijesti i prirodnih ljepota.

Detaljne informacije o Kongresu:  http://www.turkdunyasiortopedi.org/en/index.php

 

Organizacioni odbor

“3rd Turkish World Orthopaedics and Traumatology Congress”

 

PrilogVeličina
Image icon plakat kongresa456.57 KB